19.11.2014 г.


Скъпи приятели,Димитър Ганчев - управляващ съдружник

Изминаха няколко години, откакто не сме се виждали, или поне не по този повод.

Бяхме заедно от 1993-та, когато създадохме втория в България интернет доставчик. Разделихме се в началото на 2008-ма година, когато продадохме старата компания. Тогава смятахме, "че рано или късно ще настъпи и момент, в който "ветераните" трябва да отстъпят място на инвестиционните фондове"

Смятахме също, че "с всяка изминала година качеството на предлаганите услуги ще се повишава". Хипотезата с повишаването на качеството, обаче, не се сбъдна. След консолидацията и въпреки големите инвестиции, големите компании развалиха както предлаганите услуги, така и обслужването.

Ето защо част от някогашния екип реши да създаде нова / стара компания, която да предоставя съвременни онлайн услуги. Смятаме, че една малка и компетентна компания може да бъде по-ефективна, по-гъвкава, по-бърза, по-сговорчива и в крайна сметка да предложи по-добра услуга и по-адекватно обслужване на клиентите от "конфекцията" на големите фирми.

Но колкото и да уважаваме клиентите си, фокусът ни ще е върху това да се чуваме с тях максимално рядко. Най-добрият доставчик е този, чиито телефон не помниш, защото нямаш поводи да му се обаждаш.

За разлика от "доброто старо време", в мрежата няма да се използват достиженията на научно-техническата самодейност. Оборудването е изцяло от телекомуникационен клас, управлението му - също.

Интерактивната телевизия също си съперничи само с лидерите в областта. Качеството на образа е възможно най-високото - такова, каквото е подадено от апаратната на съответната телевизия, без междинни обработки и компресиране. Не липсва нито една от модерните функции - електронна програма, запис, връщане назад, оставяне на пауза и т.н. Ако някой го има - и ние го имаме.

Търговската ни политика е проста: една услуга за дома (25 лв) и една услуга за бизнеса (60 лв).

Знаем, че потребителят иска да може да избира между много възможности, но защо ти е да избираш, ако получаваш максимума? При това положение всеки избор би бил само в посока надолу. Би бил отказ от нещо. Затова ние предлагаме само максимума: 100 мегабита интернет, плюс пълния пакет телевизионни програми (
над 140 канала, от които 28 HD), плюс всички интерактивни услуги.

Смятаме, че не е почтено клиентът да се привлича с обещание за ниска цена, а после да се оказва, че рекламираните услуги всъщност са срещу допълнително заплащане. Масова практика е в рекламата да се посочва най-ниската цена ("от") и най-големия предлаган пакет ("до 140 ТВ канала"). Така клиентът е принуден да направи не избор, а компромис - дали да плати повече от очакваното или да се откаже от нещо.

При нас няма "от-до". Всичко е включено в цената.

Същият опростен подход прилагаме и спрямо договора: просто няма такъв!

Можете да преустановите ползването на услугите по всяко време. Вярваме, че клиентите ни няма да имат нужда от заробващ договор, за да останат с нас.

Знам, че горният текст беше малко дълъг и Ви благодаря, че отделихте време да го прочетете. Надявам се, че ще се срещнем отново някъде из
зоната ни на покритие.

Димитър Ганчев
управляващ съдружник

P.S. Ние така и не избрахме ново име на фирмата
от направените предложенията, затова засега го оставихме такова, с каквото е регистрирана през 1997-ма година - "България Он Лайн" ООД, съкратено BGO.bg

(*) скоростите, каналите и цените са актуални към датата на тази статия.